vasárnap, szeptember 07, 2008

Salmorejo –andalúz nyers paradicsomleves

Biztos úgy lesz majd, hogy egyszer csak, hirtelen, egyik napról a másikra beköszönt az ősz, a piacról eltűnik minden, ami színes, és az embernek egy évig eszébe sem jut pl. hideg levest készíteni. Most azonban ez még olyan távolinak tűnik, el sem tudom képzelni, hogy a papucsot hamarosan felváltja a zárt cipő, sőt, a kabát is előkerülhet. Addig viszont jöhet még pár nyári fogás.
A salmorejo nagy kedvencem, kizárólag nyáron kivitelezhető, a friss paradicsomról szól az egész. Andalúz leves, amely Córdoba-ból származik, sűrű, krémes, frissítő. Ilyen tartalmú leves persze másutt is akad, ahol sok a paradicsom és kenyér, ott van ugye a toszkán pappa al pomodoro, mint legnyilvánvalóbb (csak az főzőtt). A tetejére hagyományosan szárított sonka (nagyon passzol) és kockázott kemény tojás (huh, nem hiányzik róla) kerül. A leves a kenyér miatt elég tartalmas, sokat nem lehet belőle enni. A maradék kiváló viszont mártásként (pl. serpenyőben pirított garnéla, hal, vagy sült hús mellé).
A héten még sok piros, nyári.



Recept

Hozzávalók (2-4 adag)

60dkg érett paradicsom
2 szelet (10dkg) kenyér, héj nélkül
1 gerezd fokhagyma
2tk sherry ecet
3ek jó minőségű, gyümölcsös olívaolaj

víz

A paradicsomot meghámozzuk, kimagozzuk, feldaraboljuk. A kenyér héját levágjuk, a belsejét felkockázzuk. Egy nagy tálba tesszük a paradicsommal együtt. Tiszta kézzel összenyomkodjuk, hogy a paradicsom teljesen elkeveredjen a kenyérrel, és az magába szívja a levét (ez az a munkafázis, amit érzésem szerint gyerekekre lehet delegálni, azt hiszem, nagyon élveznék a mancsolást). Fóliával letakarjuk, és kb. 20 percig állni hagyjuk. Sózzuk, meghintjük csipet porcukorral, hozzáadunk egy gerezd lereszelt fokhagymát. Robotgépbe tesszük, és magas fokozaton simára pürésítjük. Hozzáadjuk a sherry ecetet és az olívaolajat. Szükség szerinti mennyiségű, jeges vízzel hígítjuk. Néhány órára behűtjük, jéghidegen tálaljuk. (Előző nap is elkészíthető. Ha nagyon besűrűsödik, további vízzel hígítjuk).


Címkék:


 

 

4 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

Andalúziában ettem ilyet, azóta a kedvencem, és azóta nem tudtam, hogy igzából mi különbözteti meg a gazpachotól... És amúgy is most gondolkodtam, hogy mi legyen az 5 kiló frissen szedett paradicsomból, már nem győzöm a lecsót és a befőzést. Szóval köszi!!!

3:46 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Kedves C&V!

Most úgy van beállítva a honlap, hogy közvetlenül nem lehet rákattintani az egyes bejegyzésekre, csak az oldalmenüből. Ez azért kényelmetlen, mert így lehet elrakni a recepteket egyesével a kedvencek közé:) Tudnád javítani?

Köszi!

5:56 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

11:20 de.  
Blogger fashion and margarita szerint...

sherry ecet helyett mit használjunk?(ha van helyettesítőszer:) )

2:41 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal