szerda, január 07, 2009

10 perc, 2 hozzávaló, 1 lábas

= egy jó, tartalmas, forró, téli leves.
Bár már hónapok óta dúl az igazi leves szezon, nálam éppen most éri el a csúcspontját. Mostantól kezdve már el lehet kezdeni visszaszámlálni tavaszig –én legalábbis ezt teszem. Addig azonban még lehet variálni az aktuális alapanyagokkal. Éppen nem volt már kedvem kimozdulni a hidegbe, úgyhogy körülnéztem, miből lehetne valami gyors levest összedobni. Találtam egy maradék fél fej kelkáposztát. Elővettem egy doboz csicseriborsót (mindig van itthon, életmentő hozzávaló). Kis hagymával, fokhagymával, gyömbérrel indítottam, alaplé jól jött volna, de éppen nem volt készen, mélyhűtőből nem volt kedvem/időm elővenni, így sima vízzel öntöttem fel. Került hozzá csipet sáfrány, őrölt római kömény és koriander. A felcsíkozott kelkáposzta, végül a csicseri. Az egész tíz percbe sem tellett. A leves kellemes volt, de picit jellegtelen, hiányzott belőle a spiritusz. Ekkor jutott eszembe a tunéziai ismerősöktől kapott hatalmas fagylaltos doboznyi, frissen tört fűszercsomag, elő vele. Csak úgy érzésre gyorsan összekevertem néhány kanálnyi hamis harissát: lereszeltem egy fokhagymagerezdet, összekevertem olívaolajjal, sóval, római köménnyel, köménymaggal, és sok tunéziai őrölt chilivel (őrült csípős). A levest egészen új dimenziókba repítette. Igazi harissa recept pl. itt (vagy magyarul kicsivú-nál)

Csicseriborsóleves kelkáposztával, harissával

Hozzávalók (2 nagy adag)

1 salotta, finomra aprítva
1 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
kb. 3cm-es friss gyömbér, lereszelve
olívaolaj
5-6 nagy levél kelkáposzta, csíkokra vágva
1 doboz konzerv csicseriborsó
Csipet sáfrány, őrölt római kömény, koriander

Az olívaolajon csipet sóval, fedő alatt, üvegesre pároljuk a hagymát, fokhagymát és gyömbért. Felöntjük 6dl vízzel (vagy alaplével). Csipet sáfrányt, római köményt, koriander adunk hozzá, sózzuk, borsozzuk. Néhány percig összeforraljuk. Beledobjuk a kelkáposztacsíkokat, és néhány percig főzzük, amíg megpuhul, de még enyhén roppanós. Végül hozzáadjuk a leszűrt, átöblített csicseriborsót. Harissával, friss korianderzölddel, kenyérrel kínáljuk.

Címkék: ,