péntek, március 20, 2009

A zöld papaya illata

Azt hiszem, ez a saláta már annak a jele, hogy tavaszodik.
Dél-Kelet Ázsia országaiban, pl. Vietnámban, Thaiföldön, vagy Kambodzsában az egyik leghétköznapibb saláta zöld papaya-ból készül. Nyilvánvalóan, elsősorban azért, mert annyi van belőle, hogy ez az egyik legkönnyebben hozzáférhető, legolcsóbb alapanyag. A gyümölcsöt (ami valójában inkább zöldség funkciót tölt be) mindenütt lehet kapni, óriási halmokban áll az úszópiacokon, piacokon, vagy az utcai árusok vállon, fejen cipelt kosaraiban. A zöld papaya éretlen papaya, ilyenkor kemény húsú, ropogós, semleges ízű, leginkább egy uborkához (annál kevésbé lédús), nyers cukkinihez áll közel. Mindenképpen erős ízű öntettel kell felruházni ahhoz, hogy legyen íze, úgy viszont az egyik legfrissítőbb, legfinomabb saláta. Bár nemrégiben fedeztem fel, hogy a Culinaris-ban rendszeresen kapható zöld papaya, viszonylag ritkán szerzem be. Sokkal jobb helyettesítőt találtam, amivel -meg merem kockáztatni-, hogy még finomabb. A zöldalma hozzáteszi azt a gyümölcsös, savanykás ízt, amitől még kellemesebb lesz. Az öntet a standard ázsiai halszószos, édes-savanyú öntet, csak biztatni tudok mindenkit, hogy tartson otthon mindig egy üveggel, ez egy titkos szuper ízfokozó, amelyből egy-egy kanál észrevétlenül mély ízekkel ruház fel egy-egy levest, vagy salátát.


Zöldalma&sárgarépa édes-savanyú öntettel

Hozzávalók (2 adag)

6-8 kicsi, zsenge sárgarépa (mérettől függően)
2 zöldalma
Fél csokor friss menta
Fél csokor friss koriander
1 lime leve
4ek halszósz
2tk cukor
1tk szezámolaj
Kis darab friss reszelt gyömbér
Kis darab kimagozott friss chilipaprika
Opcionális: pirított szezámmag, vagy mogyoró

A sárgarépát meghámozzuk, majd zöldséghámozóval vékony szeleteket gyalulunk belőle, amelyeket éles késsek felcsíkozunk (vagy julienne-re vágjuk, de a zöldséghámozós módszer nekem gyorsabb). Kikeverjük az öntetet, összeforgatjuk a sárgarépával, ha van időnk, néhány órát állni hagyjuk a hűtőben. A zöldalmát (gyufaszál csíkokra szeletelve) és a friss zöldfűszereket csak tálalás előtt keverjük hozzá, hogy ne barnuljanak meg.


Hasonlóak:

Édes-savanyú színes uborkasaláta
Vietnámi csirkesaláta

Korianderes uborkasaláta
Rizstészta chiliolajjal
Kelbimbó „Momofuku módra”

Címkék: , ,


 

 

6 hozzászólás:

Blogger Bibe szerint...

Szia!

A még éretlen mangó is finom salátának vagy aperitifhez sóval és csípőspaprikával.

1:27 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

köszi, Bibe,milyen igaz!

11:49 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

szia!

örülök,hogy írtál a zöld papayáról.nem sokan ismerik.
én dolgoztam egy gourmet food shop-ban, ahol rendszeresen lehet kapni ezt gyümölcsöt/zöldséget.(na vajon melyikben?hm..)egyszer egy vásárló felháborodva hozta vissza,hogy hogyan van képünk ilyen ízetlen papayát árulni:remélem,sokan elolvassák a cikked,és DIREKT ilyen ízetlen papayát fognak keresni.
üdv.
én

1:35 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Szia!
Én ettem valódi thai papayasalátát, amit thai barátaim készítettek maguknak mindennapi eledelül. Ők annyi chillit tettek bele, hogy én két falattól tüzet okádtam, de mégis nagyon finom volt, mert újra meg újra elkezdtem enni! :)
Szóvala chillit is ajánlom belé.
üdv: Ági

10:43 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

Ági,igen, amikor zöld papayaval, vagy pl. uborkával készítem, akkor én is teszek bele chilit, de a zöldalma gyümölcsössége picit más irányba viszi, ahhoz nekem nem passzolt

9:22 du.  
Blogger Zizó szerint...

Szia!

Papayát húspuhításra is használják, sőt étkezés után emésztést segítő hatása is ismert, pici citromlével meglocsolva.

10:51 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal